Född den 6 juli 1954 i Stockholm. Spelade i bandet ¨Östan Sol, Västan Måne¨ under 70-talet. Bedrev samtidigt privata studier i piano och musikteori. Därpå följde studier på musikgymnasium och på Birkagårdens folkhögskola i komposition och kontrapunkt. Under tiden 1975-77 verksam som teatermusiker, kompositör/
arrangör, och kapellmästare vid Riksteatern och Stockholms Stadsteater.
Under åren 1979-83 och efter studier för Hans Eklund studerade Anders Nilsson komposition på Musikhögskolan i Stockholm för prof. Gunnar Bucht. Andra viktiga influenser mottogs av gästlärare som Brian Ferneyhough samt av Luciano Berio.
Från 1983 verksam som tonsättare. Mellan 1988-93 undervisade även i instrumentation på Musikhögskolan i Stockholm. Alltsedan 1993 återigen verksam som tonsättare på heltid.
Debuten som tonsättare ägde rum 1981 då den första delen av ¨Trois pièces pour grand orchestre¨ uruppfördes under UNM-festivalen i Köpenhamn.
Erhållit beställningar för framstående solister, ensembler och orkestrar i såväl Sverige som utomlands.
Verk har erhållit priser i internationella kompositionstävlingar och i andra sammanhang, t.ex. utdelades det stora Christ Johnson-priset år 2000 för ¨Concerto Grosso I¨
Kungliga Filharmonikerna framförde många av orkesterverken samt kammarmusik under Tonsättarweekenden 2008.
¨Requiem¨ uruppfördes 2010 av Uppsala Kammarorkester, Jacobs Kammarkör och Claras Motettkör och belönades 2011 av Stockholms Musiksällskap, samt erhöll priset Årets främsta verk, i kategorin verk för stor ensemble och musikdramatik, av Sveriges Musikförläggarförening samma år.
Den kreativa verksamheten är förutom orkester och kammarmusik, även inriktad på musikdramatik: ¨Klassresan¨ till eget libretto, framfördes till invigningen av Operahögskolans scenteater i Stockholm 2003.
Operan ¨Zarah¨ (libretto Claes Fellbom) hade urpremiär på Folkoperan i september 2007 och sågs av mer än 25.000 under 52 föreställningar under hösten.
¨Kira - i huset där jag bor¨ i samarbete med Charlotte Engelkes och Sophie Holgersson, urpremiär i oktober 2013 i Västerås Konserthus.
Säsongen 2016-17 som Composer-in-Residence hos Västerås Sinfonietta.
Cellokonserten (2019) erhöll Musikförläggarföreningens pris Årets Konstmusikpris Stor ensemble/opera år 2020-2021.

Foto